Δημοτικό Σχολείο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΒΡΥΣΟΥΛΩΝ – ΑΧΕΡΙΤΟΥ

Μετά την τούρκικη εισβολή του 1974, πρόσφυγες από τα γύρω χωριά και το γειτονικό χωριό της Αχερίτου όπου ήταν και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό των Βρυσούλων.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1974 άνοιξαν τα σχολεία, πολλοί γονείς ήθελαν με κάθε τρόπο να συνεχιστεί  η μάθηση των παιδιών τους. Μετά από πολλές προσπάθειες των δασκάλων Αδάμου και Δημήτρη Παπαδόπουλου, του τότε κοινοτάρχη Χαράλαμπου Αποστόλου και μιας ομάδας εθελοντών προσφύγων γονιών, κατάφεραν αψηφώντας τον κίνδυνο, να επιστρέψουν στο χωριό, και να φέρουν στις ελεύθερες περιοχές το ελάχιστο υλικό που βρήκαν.  Με τη μεγάλη θέληση που είχαν κατάφεραν να λειτουργήσουν το σχολείο μέσα από τις στάχτες του πολέμου.

Το σχολείο λειτούργησε αρχικά στο Συσκευαστήριο Γεωργικών Προϊόντων της Συνεργατικής.  Στις αποθήκες διέμεναν 1300 περίπου άτομα μαζί με τα παιδιά.  Ήταν αρκετά μεγάλος χώρος για να εγκατασταθεί τόσος κόσμος και για να φιλοξενήσει και το σχολείο.

Στο Συσκευαστήριο, το σχολείο λειτούργησε για 3 χρόνια (1974 - 1977), με δύο φοιτήσεις, πρωινή και απογευματινή.  Τον Ιούνη του 1977 οι μαθητές και το προσωπικό μεταφέρθηκαν στο νέο σχολικό κτίριο στον Άγιο Γεώργιο. Τα εγκαίνια έγιναν από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Χρυσόστομο Σοφιανό και διευθυντής του Σχολείου ήταν ο κ. Σάββας Κάλλης.

Στο Σχολείο υπηρέτησαν αρκετοί Διευθυντές και Δασκάλοι μεταξύ αυτών ήταν ο Γεώργιος Συλλούρης, Ανδρέας Βορκάς, Κυριάκος Πατσιάς, Σάββας Κάλλης, Πέτρος Σώζος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Πέτρος Νικολάου, Γιώργος Ευθυμίου, Λώρης Κληρίδης, Κώστας Μακρίδης, Παρασκευάς Ζίγκης, Λούκας Παττίχης, η Ειρήνη Μαυρή – Χατζηλουκά και ο Σάββας Πίτσιλλος όπου υπηρετεί τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012, 2012-2013). Στο σχολείο φοιτούν σήμερα (Δεκέμβριος 2012), 114 παιδιά και υπηρετούν 11 δάσκαλοι.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Βρυσούλων-Αχερίτου είναι ένα από τα δεκαεπτά Σχολεία της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και ένα από τα πλέον ακριτικά Σχολεία της Κύπρου.  Από το 1977 όπου άρχισε η λειτουργία του και από τη σχολική χρονιά 1999 – 2000 λειτουργεί και ως Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο και φέτος επιτυχώς με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Σχολικής Εφορείας Αχερίτου και του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων λειτουργεί δωρεάν για όλα τα παιδιά.  Στο Σχολείο παρέχονται προγράμματα Ειδικής Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας και Ενισχυτικής Διδασκαλίας και για Αλλόγλωσσα παιδιά.  Από τη σχολική χρονιά 2003 – 2004, λειτουργεί στο χώρο του Σχολείου, Ειδική Μονάδα.  Όραμα όλων είναι «τα παιδιά να ζουν και να δημιουργούν σε ένα ανθρώπινο και δυναμικό σχολείο».

Ελπίδα των παιδιών και  αυτών που αποφοίτησαν από το 1974 μέχρι σήμερα είναι η απελευθέρωση της Κύπρου και η επιστροφή στο σπίτι που γεννήθηκαν αυτοί ή οι προγονοί τους.

Ιστοσελίδα Δημοτικού Σχολείου: http://dim-vrysoulles-amm.schools.ac.cy/

Τα στοιχεία συλλέχτηκαν από το βιβλίο ΑΧΕΡΙΤΟΥ (συγγραφείς Αδάμος και Δημήτρης Παπαδόπουλος) και παλαιό υλικό από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου – Βρυσούλλων/Αχερίτου.