Χριστάκης Πέτρου (Παπαλλής)

Γεννήθηκε στην Αχερίτου στις 31/5/1955.Γονείς του ήταν ο Πέτρος και η Χαμπού Παπαλλή. Ήταν το πέμπτο παιδί από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας του.
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.Εξασκούσε το επάγγελμα του κτίστη.Κατατάγηκε στη 32η μοίρα καταδρομών στο Σταυροδρόμι. Κατά τις ημέρες της τούρκικης εισβολής μεταφέρθηκε στον Άγιο Χρυσόστομο και από κει στην «Άσπρη Μούτη». Τελευταία φορά που είδε τους δικούς του ήταν 15 μέρες πριν την εισβολή του 1974 που βρισκόταν με άδεια στο χωριό. Από τότε αγνοείται η τύχη του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε μαχόμενος την 21η Ιουλίου στην άσπρη Μούτη με 5-6 άλλους καταδρομείς.

 

 

Γιαννάκης Τζιοβάνης

Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1949 στο Φρέναρος. Γονείς του ήταν ο Γιώργος Τζιοβάνη και η Ευδοκία Τζιοβάνη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειας και είχε άλλες δυο αδελφές. Ήταν μαθητής στο Δημοτικό, όταν το 1958 η οικογένεια του μετακόμισε στις Βρυσούλες, όπου ο πατέρας του άνοιξε εστιατόριο. Μετά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, έμαθε την τέχνη του μηχανικού αυτοκινήτων. Όταν αργότερα, μετά την εκτέλεση της στρατιωτικής του θητείας αναζήτησε δουλειά στα πλοία, έφτασε στο βαθμό του δεύτερου μηχανικού πλοίων. Στο στρατό υπηρέτησε στην ομάδα δολιοφθορών και αργότερα στο Β.Μ.Η. στη Λευκωσία.

Μετά την απόλυση του έπιασε δουλειά στα πλοία. Το καλοκαίρι του 1974 βρισκόταν με άδεια στο σπίτι. Μόλις οι σειρήνες ήχησαν μεταφέροντας προς κάθε κατεύθυνση το κάλεσμα της πατρίδας που κινδύνευε, ο Γιαννάκης ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Εθελοντικά κατατάγηκε έφεδρος, πράγμα που μπορούσε να το αποφύγει, αφού ήταν κάτοχος αγγλικού διαβατηρίου.

Μεταξύ της πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, ο Γιαννάκης ήρθε με άδεια στο χωριό. Σαν να είχε ένα κακό προαίσθημα και ήρθε να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κλήθηκε πίσω στη μονάδα του για υπηρεσία. Το τάγμα του, το 706 Τάγμα Μηχανικού, στάλθηκε στην Κερύνεια για ναρκοθέτηση.

Έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και Πατρίδος στις 6 Αυγούστου 1974 εις την άλωση της Λαπίθου.

Στις 11 Νοεμβρίου 2010 έγινε  ταυτοποίηση και ταφή των λειψάνων του.

 

Κώστας Ηλία (Αυξέντη)

Γεννήθηκε στην Αχερίτου στις 8 Νοεμβρίου 1956. γονείς του ήταν ο Ηλίας και η Χρυσταλλού Αυξέντη. Ήταν το 2ο παιδί από τα 12 αδέλφια του. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του όπου και αποφοίτησε.
Ήταν σιδηρουργός και δούλευε σε εργαστήρι στην Αχερίτου. Υπηρέτησε στην 32η μοίρα καταδρομών στο Σταυροβούνι και αργότερα μεταφέρθηκε στον Άγιο Χρυσόστομο. Τις ημέρες της εισβολής ήταν στην Άσπρη Μούττη.

Τελευταία φορά που συνάντησε τους γονείς του ήταν στις 31 Αυγούστου 1974 στο αεροδρόμιο Τύμπου. Από τότε αγνοείται η τύχη του.

 

Βάσος (Χαράλαμπος) Σεργίου Πηγιώτη

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1948 στην Αχερίτου. Γονείς του ήταν ο Παναγής και η Ελένη Σεργίου.
Ήταν ο 2ος από τα οκτώ του αδέλφια. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο και ακολούθησε το επάγγελμα του κτίστη. Κατατάγηκε στο 70ο Τάγμα Μηχανικού στο Β.Μ.Η. Όταν έγινε η τουρκική εισβολή κλήθηκε στο τάγμα του. Μέρος του τάγματος μετακινήθηκε στο Μπογάζι Αμμοχώστου και ναρκοθέτησε την περιοχή «Αμπελούθκια».Στις 4 Αυγούστου είδε τους γονείς και τα αδέλφια του για τελευταία φορά. Στις 6 Αυγούστου βρισκόταν στην περιοχή Λαπήθου-Καραβά. Εκεί κτυπήθηκε το Τάγμα του ανελέητα από τούρκικα πυρά. Από τότε αγνοείται η τύχη του.

 

 

Αντρέας Σωτηρίου Μάντολες

Γεννήθηκε στην Αχερίτου στις 18 Οκτωβρίου το 1948.  Γονείς του ήταν ο Σωτήρης και η Αρτεμισία Βασίλη Μάντολες.
Ήταν ο 2ος από επτά παιδιά της οικογένειας του. Πήγε τρία χρόνια Γυμνάσιο. Εργαζόταν ως πρεσαδόρος σε καθαριστήριο. Παντρεύτηκε την Χαρίτα Νεοφύτου από την Όρκα Κερύνειας και απέκτησαν 2 παιδιά. Υπηρετούσε στο 251 Τάγμα Πεζικού στη Μύρτου. Στις 20 Ιουλίου παρουσιάστηκε ως έφεδρος στη Γλυκιώτισσα.

Στις 21 Ιουλίου επέστεψε στο σπίτι του στην Ελιά. Όταν οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην περιοχή κρύφτηκε με πολλούς συγγενείς και συγχωριανούς του σε ένα σπίτι. Όταν τους βρήκαν οι Τούρκοι τους διέταξαν να τρέχουν κατά ζεύγη και τους πυροβολούσαν.
Ο Αντρέας κρατούσε εκείνη την στιγμή και το βρέφος του τον Γιάννη. Όταν πυροβολήθηκε πληγώθηκε και το βρέφος στο κεφάλι. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA και τάφηκε στις 19 Ιουλίου 2008 στο κοιμητήριο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

 

Χριστοφής Προδρόμου(Χατζιήκκη), Γρηγορού Γεωργίου

Εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στις 31/8/1974 ημέρα  κατάληψης της Αχερίτου στην τοποθεσία «Σκουρουμαθκιά» μέσα στο έδαφος των Βρετανικών βάσεων στις 31/8/1974 την ημέρα που έγινε από τους Τούρκους η κατάληψη της Αχερίτου.

 

 

Γιασουμής Τσιουρούτης

Δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στις 19/10/1975 ενώ έβοσκε τα πρόβατα του στην τοποθεσία «Περβόλια των Εβραίων» γιατί δήθεν πλησίασε το τουρκικό φυλάκιο της περιοχής.

Τα στοιχεία συλλέχτηκαν απο το βιβλίο ΑΧΕΡΙΤΟΥ (συγγραφείς Αδάμος και Δημήτρης Παπαδόπουλος)

Νέα: 0 - 0 απο 0 [Σελίδες: 0]